Dort se zakysanou smetanou
7. 10. 2008
Suroviny
Těsto:
6 vajec
140 g moučkového cukru
170 g hladké mouky
1 vanilkový cukr
Náplň:
3 kelímky zakysané smetany
6 lžic cukru krupice
1 vanilkový cukr
400 g kompotu bez šťávy
(nebo čerstvé ovoce)
2 lžíce kakaa
6 vajec
140 g moučkového cukru
170 g hladké mouky
1 vanilkový cukr
Náplň:
3 kelímky zakysané smetany
6 lžic cukru krupice
1 vanilkový cukr
400 g kompotu bez šťávy
(nebo čerstvé ovoce)
2 lžíce kakaa
Postup
Žloutky utřeme s poloviční dávkou cukru do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a nakonec do něj zašleháme druhou část cukru. Do žloutkové pěny postupně přidáváme prosátou hladkou mouku ve které jsme rozmíchali vanilkový cukr. Nakonec zlehka přimícháme sníh z bílků. Těsto rovnoměrně rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme v troubě předehřáté asi na 190 stupňů C.Zakysané smetany promícháme se 4 lžícemi cukru a rozdělíme na polovinu. Do jedné části přidáme vanilkový cukr a promícháme. Do druhé přidáme kakao a dvě lžíce cukru a také promícháme. Máme připravené dvě náplně – bílou a hnědou.
Vychladlý korpus rozdělíme na tři části. Vrchní část vložíme zpět na dno dortové formy (vrchní proto, že mívá přeci jen trochu nerovný povrch a na dne dortu se to ztratí). Poklademe polovinou ovoce (na fotografii je použit meruňkový kompot v kombinaci s mraženým rybízem) a zalijeme bílou náplní, kterou rovnoměrně rozetřeme. Přikryjeme druhým plátem korpusu, opět poklademe ovocem, zalijeme hnědou náplní a rozetřeme. Přikryjeme posledním plátem, přes povrch dortu položíme prkénko a necháme odležet v chladnu alespoň hodinu. Poté dozdobíme. Můžeme použít buď šlehačku nebo potřeme povrch čokoládovou polevou.
Poznámka:
Tímto způsobem můžeme připravit i jiný moučník – třeba srnčí hřbet. Těsto potom upečeme na velkém plechu, rozdělíme na pruhy podle velikosti formy a vytváříme ovocné vrstvy s náplní ze zakysané smetany.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář