Žloutky, cukr, vanilkový cukr a horkou vodu šleháme tak dlouho, až
vznikne hustá žloutková pěna. Do ní lehce vmícháme olej, citronovou
šťávu, špetku soli a tekutý karamel. Z bílků si ušleháme tuhý sníh. Do
polohrubé mouky promícháme 1 lžičku prášku do pečiva. Mouku a sníh
přidáváme postupně do těsta a stále lehce mícháme. Dortové formy
vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou a připravené těsto do nich
rovnoměrně rozdělíme. Upečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů C. Korpusy
necháme vychladnout.
Na suché pánvi si opečeme mandlové lupínky a necháme je také vychladnout.
Smetanu ke šlehání promícháme se ztužovačem šlehačky a ušleháme.
Část jahod rozkrájíme na menší kostičky a vmícháme asi do 1/3 šlehačky.
Touto směsí potřeme jeden korpus, druhý dáme na vrch. Zatížíme prkénkem
a necháme trochu slehnout. Zatím si očistíme a rozpůlíme zbývající
jahody. Zbývající šlehačkou natřeme boky dorty a posypeme je mandlovými
lupínky. Poté potřeme šlehačkou povrch dortu, rovnoměrně rozdělíme na
okraj poloviny jahod a střed dortu posypeme (přes sítko) instantním
kakaem.
Karamelový dort s jahodami
7. 10. 2008
Suroviny
5 vajíček
300 g polohrubé mouky
250 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
5 lžic horké vody
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce oleje
2 lžíce tekutého karamelu
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva
Na zdobení:
500 ml smetany ke šlehání
2 ztužovače šlehačky
15 větších jahod
1 lžička instantního kakaa
50 g mandlových lupínků
300 g polohrubé mouky
250 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
5 lžic horké vody
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce oleje
2 lžíce tekutého karamelu
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva
Na zdobení:
500 ml smetany ke šlehání
2 ztužovače šlehačky
15 větších jahod
1 lžička instantního kakaa
50 g mandlových lupínků
Postup
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář