Nejdříve si upečeme dortový korpus. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme
olej, citrónovou šťávu a promícháme. Mouku smísíme s práškem do pečiva,
ušleháme tuhý sníh z bílků. Do žloutkové hmoty střídavě vmícháváme
mouku a sníh. Formu na dort o průměru 28 cm vytřeme tukem a vysypeme
hrubou moukou. Těsto do ní rovnoměrně rozetřeme a pečeme v troubě
předehřáté na 200 stupňů C. Po upečení necháme vychladnout. Můžeme také
koupit korpus hotový, příprava se nám tím zkrátí.
Do zakysané smetany vmícháme oba druhy cukru, dortový korpus rozdělíme
podélně na poloviny. Jednu polovinu natřeme zakysanou smetanou, druhou
na ni přiklopíme a tence potřeme povrch meruňkovou zavařeninou.
Zavařenina nám jednak zatáhne póry dortového korpusu, jednak udělá
hezký barevný podklad pod hroznové víno. Naplněný dortový korpus
vrátíme do formy.
Kuličky hroznového vína pokrájíme na poloviny a poklademe na povrch
potřený meruňkovou zavařeninou. Hezky vynikne, když máme třeba pár
ostružin nebo trochu jinak barevného ovoce (i zmraženého) a zpestříme
jím dort. Podle návodu na obalu si připravíme polevu na dorty. Abych
dosáhla tuto hezkou polevu jako sklo, používám extra tuhé želé (pro
tento případ žluté barvy). Práškovou směs nejdříve nasucho promísíme se
dvěma lžícemi cukru, potom rozmícháme v půl litru vody a za stálého
míchání přivedeme do varu. Ihned odstaviíme a za občasného míchání
necháme asi 10 minut zchladnout. Nejdříve vytvoříme na povrchu dortu
velmi tenkou vrstvu želé (stačí pokapat lžící) a necháme chvilku
zatuhnout. Potom nalijeme zbývající želé a necháme v chladnu ztuhnout
(trvá asi 1 až 2 hodiny).
Před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou.
Ovocný dort pod sklem
7. 10. 2008
recept číslo: 2332
Suroviny
Těsto:
3 vejce
150 g cukru krupice
175 g polohrubé mouky
100 ml oleje
1 lžička citronové šťávy
½ prášku do pečiva
Náplň a poleva:
500 g hroznového vína
100 g rybízu (malin, ostružin)
2 zakysané smetany
4 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 čirá poleva na dorty extra tuhá (Dr.Oetker)
2 lžíce meruňkové zavařeniny
3 vejce
150 g cukru krupice
175 g polohrubé mouky
100 ml oleje
1 lžička citronové šťávy
½ prášku do pečiva
Náplň a poleva:
500 g hroznového vína
100 g rybízu (malin, ostružin)
2 zakysané smetany
4 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 čirá poleva na dorty extra tuhá (Dr.Oetker)
2 lžíce meruňkové zavařeniny
Postup
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář