Suroviny, které potřebujeme k sypké směsi navíc, máme většinou doma k
dispozici, takže by nás při přípravě moučníku podle celkem podrobného
návodu nemělo nic zaskočit. Samotný návod neuvádím, protože ho i s
obrázkovou nápovědou najdete na krabici. Protože jsem se však sama
setkala s jistými úskalími při přípravě tohoto lahodného moučníku,
rozhodla jsem se, že se s Vámi o ně podělím.
Prvním takovým úskalím je výběr formy na těsto. Měla by být o rozměrech
31 x 19 nebo 25 x 28 cm. Pokud takovouto formu doma nenajdeme jsou i
jiná řešení. Dá se použít dortová forma o průměru 28 cm, další
variantou je „zmenšení“ velkého plechu na pečení pomocí zábrany
vytvořené z alobalu. Hodně důležité je pečlivé vytření formy tukem a
vysypání moukou, protože hotový moučník je nutné po vychladnutí z formy
vyklopit neporušený a „podříznout“ ve 2/3 výšky. Použijeme-li pekáč
nebo jinou formu s pevným okrajem, potom doporučuji vyložit ji spíše
papírem na pečení – usnadní to vyjmutí celého korpusu z formy. Další
variantou je upéci tenčí moučník na klasickém plechu na pečení a
rozdělit ho na poloviny, které se při další úpravě položí na sebe. Při
této variantě je ovšem nutné zkrátit doporučovanou dobu pečení.
Zatímco korpus chladne, můžeme se věnovat přípravě zálivky, kterou
se polévají oba díly korpusu. Příprava dle návodu je opět velmi
jednoduchá, je však trochu problém jí rovnoměrně „rozdělit“ na celou
plochu korpusu. Alespoň mně se to nepodařilo, a tak výsledkem nejsou
krásné barevné pruhy na moučníku, ale spíše jen tak pohozené tmavé
skvrny. Také příprava krému je snadná – mléko by mělo být opravdu
studené a dobu šlehání 3 minuty při největších otáčkách je nutno
dodržet. Potom vyrobíme opravdu hustý a voňavý krém.
Spodní část korpusu umístíme na mísu a pokapeme polovinou připravené
zálivky, potřeme krémem, položíme na ni vrchní část korpusu, opět
pokapeme zálivkou a potřeme krémem. Povrch posypeme kakaovým práškem
přes jemné sítko a máme-li ještě trochu fantazie, ozdobíme tahy
vidličkou, špejlí apod. Moučník necháme alespoň hodinu vychladit a
podáváme nakrájený na kostky.
Příprava trvá i s dobou chladnutí asi 1,5 hodiny. Výsledkem je
velmi jemný, lehký a chutný zákusek. Výborně chutná ke kávě. Velmi
rychle mizí, takže ani nebudu doporučovat jeho rychlou spotřebu. Není
vhodné ho připravovat do zásoby, lépe je ho upéci až v den použití.
Neumím tento moučník srovnat s klasickým Tiramisu, protože jsem ho
nikdy nejedla. Máte-li v tomto směru nějaké poznatky, napište mi
prosím.
Tiramisu Vitana
7. 10. 2008
Suroviny
1 sypká směs pro přípravu moučníku Tiramisu Vitana
3 vejce
4 lžíce kakaového prášku
250 ml studeného mléka
3 lžíce rumu
1 lžíce instantní kávy
Postup
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář