Tvarohová žemlovka
Ingredience:
- veka nebo vánočka
- 6-7 jablek
- 2 tvarohy
- 2 vejce
- skořicový nebo vanilkový cukr
- moučkový nebo hroznový cukr
- oříšky
- rozinky
- kakao
- mléko
Postup:
Tvarohy smícháme se žloutky a přisladíme podle chuti. Vmícháme oříšky a rozinky. Jablka oloupeme a natrouháme na větší hoblinky, vymačkáme přebytečnou vodu. Veku nebo vánočku nakrájíme a namáčíme v mléce, jen dolní řadu namáčíme zespodu. Přebytečné mléko opatrně vyždímáme. Do vymazaného pekáčku dáme veku nenamočenu stranou dospodu, navršíme tvarohovou hmotu a na ni nastrouhaná jablka, která posypeme skořicovým cukrem a kakaem. Navrch dáme opět namočené veky a zapečeme ve středně vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 20 - 25 minut podle typu trouby.
Před dopečením dáme navrch sníh z bílků.